λιμνη πλαστηρα

 

 

 

 

 

Καλύβια Πεζούλας, Λίμνη Πλαστηρα

τηλ.:24410 92966 / 92800

Βρείτε μας στον χάρτη

Η μοναδικότητα της λίμνης Ν. Πλαστήρα αποτελεί από μόνη της βασικό λόγο για την επισκεφτεί κάποιος. Οι εικόνες τις οποίες αντικρίζει κάποιος φθάνοντας στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Ν.Πλαστήρα, είναι πραγματικά μαγευτικές. Έλατα, βελανιδιές και καστανιές κατεβαίνουν ως τις όχθες ενώ το πράσινο των βοσκότοπων δένει αρμονικά με τα γαλάζια νερά της λίμνης. Τα χρώματα του νερού δημιουργούν μοναδικές εικόνες, ενώ τους περιβάλει ο πολύχρωμος καμβάς της φύσης.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

 

Προτεινόμενα ιδιαίτερα σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Πλαστήρα αποτελούν:

Το Φράγμα

Χωρίς το φράγμα δεν θα υπήρχε η λίμνη Πλαστήρα . Τη δεκαετία του ΄50 άρχισε η υλοποίηση του οράματός του Νικολάου Πλαστήρα για την δημιουργία του φράγματος . Η αρχική πρόταση προέβλεπε την κατασκευή χωμάτινου φράγματος σε άλλη θέση (περίπου στο ύψος του Νεοχωρίου), όμως τελικά επιλέχθηκε η θέση «Κακαβάκια» και η κατασκευή τσιμεντένιου φράγματος. Η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε το 1960, οπότε και άρχισε η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερό από τους παραπόταμους του Ταυρωπού, από εποχικά ρέματα και από τη μητέρα Φύση (βροχή και χιόνι).
Έτσι προέκυψε η Λίμνη Ταυρωπού, που αργότερα μετονομάστηκε σε Λίμνη Ν. Πλαστήρα, σε υψόμετρο 750 μέτρων, καταλαμβάνοντας έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων, με μήκος 14χλμ, πλάτος 4χλμ και βάθος περίπου 65μ. Το φράγμα έχει μήκος 220μ. & ύψος 83μ.

Ο γύρος της λίμνης Ν. Πλαστήρα

Η λίμνη περιτριγυρίζεται από παραδοσιακά χωριουδάκια και αξίξει να περπατήσει κανείς στα ανηφορικά τους δρομάκια για να τα γνωρίσει καλύτερα. Κάνοντας την γύρο της λίμνης οδικώς απαιτείται χρονικά 1,30ώρα περίπου.

Χιονοδρομικό κέντρο

Το Χιονοδρομικό Κέντρο αναπτύσσεται στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Βουτσικάκι (2152 μ.), στη Νότια Πίνδο και σε υψόμετρο 1530 μ. και βρίσκεται αμέσως μετά το χωρίο Νεράιδα. Μικρό και συνεχώς εξελισσόμενο το Χιονοδρομικό Κέντρο  προσφέρει ειδικά στα παιδιά διασκέδαση με το χιόνι. Η περιοχή επίσης προσφέρεται και για σκι αντοχής στους δασικούς δρόμους της.Στις εγκαταστάσεις του συμπεριλαμβάνεται μία πίστα αρχαρίων μήκους 300 μ. και συρόμενος αναβατήρας.Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από αυτό το σημείο μπορείτε να απολαύσετε θέα ως και τον Όλυμπο.

Παρατηρητήριο

Στη θέση Μάνδρα, σε υψόμετρο 1.230 μέτρα, συναντάει κανείς το παρατηρητήριο άγριων ζώων και πουλιών και απολαμβάνει την εκπληκτική θέα στη λίμνη, στον κάμπο, στα γύρω βουνά…

Βοτανικός κήπος

Στη δυτική πλευρά της λίμνης, κοντά στο Νεοχώρι, θα επισκεφτείτε το Βοτανικό Κήπο, όπου θα δείτε και θα μάθετε τα πάντα για τη χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής.

Ο Καταρράκτης του Ανθοχωρίου

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα αξιοθέατα για τους φυσιολάτρες, οι οποίοι θα γοητευτούν από τον ποταμό Ανθοχωρίτη ο οποίος διαρρέει το ομώνυμο χωριό. Το ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι οδηγεί στην είσοδο του φαραγγιού, όπου συναντάει κανείς τον πρόσφατα ανακαινισμένο νερόμυλο, ενώ στη συνέχεια η διαδρομή οδηγεί σε έναν τόπο με οργιώδη βλάστηση και άφθονα νερά που καταλήγουν στους απαράμιλλης ομορφιάς καταρράκτες του Ανθοχωρίου. Από αυτό το σημείο δίνεται η επιλογή να κατευθυνθεί κάποιος είτε προς τις πηγές Εννέα Βρύσες που βρίσκονται σε υψόμετρο 1500μ. μέσα από το μονοπάτι, είτε προς τη βρύση Μαλλιά και τον Άγιο Νικόλαο Βλασίου.

Ιερές μονές

Αυτό που θα σας κόψει την ανάσα, όμως, είναι το μοναστήρι της Πελεκητής, στην Καρίτσα, αφού είναι χτισμένο στην άκρη ενός βράχου ύψους 1.400 μέτρων. «Πελεκήθηκε» το 1529 και έχει δύο ναούς – της Αναλήψεως του Σωτήρος, μονόχωρο με τοιχογραφίες από το 1654, και έναν αφιερωμένο στην Παναγία με τοιχογραφίες του 1666 με επίχρυσο τέμπλο που κοσμούν εικόνες της Κρητικής Σχολής. Χάρη στην εντυπωσιακή οχύρωσή της άντεξε πολλές επιθέσεις και πολιορκίες.Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομα “Πελεκητή”, οφείλεται στο γεγονός ότι, προκειμένου να χτιστεί το μοναστήρι στον σχεδόν κατακόρυφο βράχο, χρειάστηκε να πελεκηθεί κατόπιν υπόδειξης της Παναγίας. Ανεξάρτητα από τη θρησκευτική σημασία της τοποθεσίας, αξίζει μία επίσκεψη στο μοναστήρι για να απολαύσετε την υπέροχη θέα στη λίμνη Πλαστήρα.

Η Μονή Πέτρας βρίσκεται 4 χλμ ΒΔ από το χωριό Καταφύγι. Πήρε το όνομά της από παρακείμενο βράχο στη σπηλιά του οποίου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας σύμφωνα με την παράδοση. Από τη Μονή, που μετράει ιστορία 400 χρόνων, σώζεται μόνο το καθολικό, ενώ στα χρόνια της ακμής της διατηρούσε βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα.

Η Μονή Κορώνας υπήρξε αξιόλογο θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο, αλλά και σημαντικό ορμητήριο κατά τη διάρκεια όλων των απελευθερωτικών αγώνων.Στο μοναστήρι φυλάσσεται η κάρα του τοπικού νεομάρτυρα Αγίου Σεραφείμ, ηγουμένου της μονής και επισκόπου Νεοχωρίου και Φαναριού,ο οποίος μαρτύρησε στο Φανάρι (1601). Διαθέτει περίτεχνο τέμπλο το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές του 1700. Η Μονή Κορώνας επιβλητική σαν κάστρο έχει φιλοτεχνηθεί από λαϊκούς ξυλογλύπτες .

Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε την Μονή Αγίας Τριάδας Μορφοβονίου και το ξωκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα Πεζούλας.

Η ξακουστή “Κοιμωμένη των Αγράφων”

Πρόκειται για ένα μοναδικό σχηματισμό κορυφογραμμών σε μορφή γυναίκας που κοιμάται. Βρίσκεται δυτικά της καρδίτσας και είναι ορατή από ολόκληρο σχεδόν τον κάμπο. Στην «Ωραία Κοιμωμένη» των Αγράφων, θα ανακαλύψετε ότι ελάχιστα μένουν ανεπηρέαστα από τη μια εποχή στην άλλη.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗ Ν. ΠΛΑΣΤΗΡΑ

 

Στη θέση της υπήρχε από την αρχαιότητα ο ποταμός «Ταυρωπός»,  που φιδογυρίζοντας αργοκυλούσε νότια για να συναντήσει τον Αχελώο. Η περιοχή αυτή ονομαζόταν «Νεβρόπολη» από την πληθώρα των ελαφιών που διαβιούσαν εδώ κάποτε. (Νεβρός είναι το νεογνό του ελαφιού). Περίπου το 1928 ο Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας συνέλαβε την ιδέα για την κατασκευή ενός φράγματος που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, της ύδρευσης της Καρδίτσας και άλλων κοινοτήτων, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, με την εκμετάλλευση της δύναμης του νερού. Βέβαια η ιδέα του άργησε πολύ να υλοποιηθεί, καθώς τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα πέρασε από πολλά δεινά (πόλεμο, Κατοχή, Εμφύλιο).

Στα σκοτεινά εκείνα χρόνια της Κατοχής, η περιοχή γνώρισε στιγμές δόξας και ηρωισμού από τους κατοίκους των γύρω χωριών. Εδώ πάνω, σ’ αυτά τα βουνά χτυπούσε η καρδιά της ελεύθερης Ελλάδας. Εδώ λειτούργησε και το συμμαχικό αεροδρόμιο, κάτω από τη μύτη των Γερμανών, σε μία περιοχή που έχει κατακλύσει με τα νερά της η λίμνη Πλαστήρα, πάντα με τη βοήθεια των χωρικών που αναλάμβαναν να καμουφλάρουν την ημέρα το διάδρομο προσγείωσης με δέντρα και τη νύχτα να τον ανοίγουν και να ανάβουν φωτιές γιά να τον δουν οι πιλότοι.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Στη λίμνη Πλαστήρα, σε οργανωμένες παραλίμνιες εγκαταστάσεις, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να κάνουμε canoe-kayak, βόλτα με υδροποδήλατο ή με ποδήλατο θαλάσσης παρατηρώντας το τοπίο και τις ομορφιές της λίμνης εκ των έσω. Δίπλα στα νερά της λίμνης διατίθενται εγκαταστάσεις για να δοκιμάσει κανείς τοξοβολία ή να κάνει ιππασία δίπλα ακριβώς στα νερά της λίμνης.Μια επίσης ξεχωριστή εμπειρία είναι και το ποδήλατο βουνού (mountain bike) σε δίκτυο διαδρομών που έχει δημιουργηθεί στη λίμνη Πλαστήρα γι’ αυτό το σκοπό, μέσα σε δάση βελανιδιάς αλλά και δίπλα στη λίμνη.

Το χειμώνα δίνεται η δυνατότητα για σκι στο μικρό χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στη θέση ‘’Καραμανώλη’’. Το φιλήσυχο και χαλαρωτικό ψάρεμα, το οποίο επιτρέπεται από την όχθη και μόνο με καλάμι αποτελεί απόδραση για πολλούς και προτείνεται για τα νερά της λίμνης Πλαστήρα. Αν το στοιχείο σας είναι το νερό, μπορείτε ακόμα και να… κολυμπήσετε σε μια από τις δύο οργανωμένες πλαζ – η μία σε μια πανέμορφη γωνιά της λίμνης, τα Καλύβια Πεζούλας, και η άλλη στο Λαμπερό.

Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης